Travel is fatal to prejudice, bigotry, and narrow-mindedness.
Mark Twain, The Innocents Abroad, 1869.Peru, Nasca lines & Chauchilla kerhof
2007-02-11
De lijnen van Nazca, voluit de lijnen en geogliefen van Nazca en Palpa, zijn geogliefen in het zand van de pampa's van Jumana en Nazca in Peru. De tientallen figuren van dieren, honderden geometrische vormen en duizenden lijnen en lijnenspellen zijn in het woestijnzand van de hoogvlakte van Peru lang bewaard gebleven. De hoogvlakte is een van de droogste gebieden op aarde met een gemiddelde jaartemperatuur van 25 graden Celsius. Het is er bijna altijd windstil en er valt vrijwel geen regen, zodat de lijnen duizenden jaren bewaard bleven.

De lijnen zijn vermoedelijk tussen 200 voor en 900 na Chr. vervaardigd door de Nazca- en Paraca-indianen. Het gebied werd echter al 10 000 jaar bevolkt door mensen, die een verscheidenheid aan culturen hebben ontwikkeld in het zuiden van Peru.

Chauchilla begraafplaats.
De begraafplaats werd ontdekt in de jaren 1920,maar was niet meer gebruikt sinds de 9e eeuw na Christus. De begraafplaats omvat vele belangrijke begrafenissen over een periode van 600 tot 700 jaar. Het begin van de interments was in ongeveer 200 AD. Het is belangrijk als bron van archeologie voor de Nazca-cultuur. [4] De begraafplaats is uitgebreid geplunderd door huaqueros (ernstige rovers) die menselijke botten en aardewerk hebben verspreid over het gebied. Soortgelijke lokale begraafplaatsen zijn in grotere mate beschadigd. De site is sinds 1997 beschermd door de Peruaanse wetgeving en toeristen betalen ongeveer zeven Amerikaanse dollar om de twee uur durende tour van deze oude necropolis te volgen. De site ligt aan de rivierbedding van Poroma en is toegankelijk via een onverharde weg vanaf de Panamerican Highway. [4] In 1997 werd het grootste deel van de verspreide botten en geplunderd aardewerk hersteld in de graven.